Wat is staalframebouw?

Wat is het?

Staalframebouw is een jonge, revolutionaire en duurzame bouwmethode. Het wordt wereldwijd al frequent toegepast en begint nu ook door te breken in België. Met deze bouwtechniek wordt de volledige dragende structuur gemaakt uit (zoals het woord zelf zegt) staal. Het stalen skelet wordt gemaakt met koudgewalste stalen profielen die eenvoudig samengesteld kunnen worden.
Het is net zoals bij houtskeletbouw een efficiënte en snelle techniek, alleen is het ook maatvast en bestand tegen vocht. In slechts enkele dagen kan de volledige constructie van jouw droomhuis al gerealiseerd worden. Bouwen met staal is daarnaast ook een droogbouwmethode. Omdat je geen rekening moet houden met wachttijden om de werken te laten drogen, kan je in no time overgaan tot de afwerking.

Voordelen

Een staalframebouwwoning biedt heel wat voordelen tegenover andere bouwstijlen. Een staalframe is opgebouwd uit een skelet van dunne staalprofielen, een 100% recycleerbaar materiaal. Het is daardoor ook meteen de lichtste bouwstructuur. Door de keuze voor staal is jouw bouwproject ook veel minder afhankelijk van weersomstandigheden: zelfs bij hele hoge en hele lage temperaturen kan er probleemloos doorgewerkt worden. Last but not least: het is een heel propere bouwmethode. Schone, veilige bouwwerf gegarandeerd! Ontdek nog meer voordelen van staalframebouw hier.

Het verschil met staalskeletbouw

Staalframebouw is niet hetzelfde als het in ons land meer bekende staalskeletbouw. Er zijn wel enkele kleine algemene overeenkomsten zoals een laag eigen gewicht en een hoge bouwsnelheid. Maar constructief gezien verschillen ze erg van elkaar. Bij staalskeletbouw wordt er gewerkt met warmgewalste profielen in plaats van het koudgewalste staal zoals bij staalframebouw. Pas bij de afwerking wordt het skelet van de staalskeletbouw ingevuld met wanden, vloeren, gevels en daken. Bij staalframebouw vormen deze complete wand- en vloerelementen al zelf het skelet. Er is dus geen extra skelet van liggers en kolommen nodig.

Enkele aandachtspunten

De bouwtechniek zelf is nog vrij nieuw in ons land, daardoor hebben nog niet veel aannemers hier ervaring mee. Bij ZJEF werken we al een aantal jaren dag in dag uit met deze vernieuwende techniek, staalframebouw kent voor ons geen geheimen meer, bij ons zit je dus zeker goed.

Daarnaast moet je er ook rekening mee houden dat alles prefab wordt geproduceerd. Er kunnen nadien dus ook geen wijzigingen meer aangebracht worden tijdens de montage.

Daarom bekijken we samen met jou eerst alles grondig voor we over gaan tot bestelling van het staalframe.

De prijs van het basismateriaal ligt ten slotte ietsje hoger, maar deze wordt wel ruimschoots goedgemaakt door de snelle uitvoering, de kleine hoeveelheid aan werfafval en de lagere transportkosten.